Voorkom overlast door duiven in je tuin

Het is een grote ergernis van veel tuinbezitters, duivenoverlast. Niet alleen de fysieke aanwezigheid van de duif zelf is hinderlijk. Nee het is vooral wat de duif met zich meebrengt. Nesten met mogelijke ziektes en verontreiniging door uitwerpselen. Duivenpoep heeft namelijk een bijtende uitwerking en kan blijvende schade aanbrengen aan de tuinmeubels, auto of het huis zelf. Nu lijkt één enkele duif zo erg niet, maar een duif is honkvast en blijft terugkomen op zijn favoriete plekjes. Hoe vaak je er ook met de bezem achteraan rent. Doordat de Nederlandse wetgeving de meeste duivensoorten beschermt zijn de oplossingen om van duivenoverlast af te komen gering. Wij vroegen Avonda Faunabeheer om enkele DIY tips om duivenoverlast te voorkomen.

Hoe voorkom je overlast door duiven?
De vormen van duivenoverlast zijn verschillend. Van een onder gepoepte gevel tot ziektes die de dieren met zich meedragen. In grote lijnen komen de verschillende overlast vormen overeen waardoor wij een aantal algemene tips kunnen geven zodat je zelf kunt voorkomen dat ze juist jouw tuin opzoeken. Een duif komt terug als een plekje comfortabel is. De onderstaande tips spelen in op het zo oncomfortabel mogelijk maken van plekken waar duiven kunnen zitten. Zo komen de duiven niet in jouw tuin, maar zoeken ze hun heil in die van iemand anders.

Reflectie / Spiegels
Door licht te reflecteren met bijvoorbeeld spiegels of zelfs Cd’s worden duiven tijdens hun landing opgeschrikt door een mogelijk gevaar (de weerkaatsing van het licht). Hierdoor kiezen ze vaak een ander, veiliger plekje.
Een iets duurdere aanpak is het plaatsen van de zogenoemde “Bird Free Gel”. Dit is een bakje dat op het hek geplaatst kan worden. In de ogen van de vogels lijkt de gel op vuur en daar zullen ze niet bij in de buurt willen landen.

Dun draad of touw spannen
Deze oplossing werkt vooral goed op het balkon, waar duiven op de rand zitten. Maar is ook toe te passen op de schutting of zelfs de dakgoot. Door een dun draad op 10 centimeter boven de balustrade te spannen (waar de duiven neerstrijken) kan er niet meer geland worden en zal de duif een ander plekje zoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *