Hoogteverschillen in je tuin creëren

Hoogteverschil in je tuin is een goede manier om dynamiek in je tuin te brengen. Een verschil in hoogte kun je op verschillende manieren creëren. Denk bijvoorbeeld eens aan een verhoogd terras of aan een zitkuil. In dit artikel omschrijf ik vier manieren om hoogteverschillen aan te brengen in je tuin.

Zitkuil
Een zitkuil is één van de manieren om hoogteverschillen aan te brengen in je tuin. Bij een zitkuil maak je je terras letterlijk in een kuil. Hierdoor creëer je een knus zitje in je tuin. Je kunt ervoor kiezen om losse bankjes in de kuil te zetten, maar het is ook leuk om de bankjes in het steen te verwerken. Wil jij ook een zitkuil maken in je tuin? Dan zijn er twee dingen waar je zeker rekening mee moet houden. Vergeet voordat je gaat graven niet om een KLIC-melding te maken. Dit is een melding die je verplicht moet doen voor je machinaal gaat graven. Naast de KLIC-melding is het ook belangrijk om rekening te houden met de afwatering van de kuil. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je zitkuil na een tijdje verandert in een vijver.

Verhoogd terras
Waarbij je bij de zitkuil kiest voor een lager terras, kun je ook kiezen voor een verhoogd terras. Hierbij kies je ervoor om je terras hoger te maken ten opzichte van de rest van je tuin. Naast dat je dynamiek creëert in je tuin, heb je hierdoor ook een mooi overzicht over je tuin wanneer je in je loungeset zit. Voor het maken van een verhoogd terras kun je gebruik maken van vlonders, maar bijvoorbeeld ook van stapelblokken.

Trappen
Trappen kunnen gebruikt worden om van de ene naar de andere hoogte te lopen. Zo kun je bijvoorbeeld een trap maken om je zitkuil in te kunnen of een trap naar je verhoogde terras. Loopt je tuin sowieso al flink af? Dan kun je er ook voor kiezen om een trap door je tuin te laten lopen. Denk hierbij niet meteen aan een trap zoals je die in huis hebt. Dit kan ook een hele vlakke trap zijn die ervoor zorgt dat je langzaam van hoog naar laag loopt in je tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *